KLAVIR

Klavir, pianino in električen klavir

Učenje klavirja – klasični klavir, pianino in električni klavir nam omogoča razviti ogromno sposobnosti. Ni nujno, da imamo vse že na začetku. Za dobro igranje klavirja ni potrebno imeti velikih rok in dolgih prstov. Z igranjem na klavir vsak razvije svoj način in pride do želenega rezultata po svoji poti. Učenje klavirja je lahko pravi užitek za otroke in odrasle. Ker omogoča večglasno igranje, je zvok veliko bolj poln kot pri solističnih inštrumentih. Mnogi pravijo, da prav zaradi tega igranje na klavir vzbuja globlje občutke in močnejše doživljanje glasbe. 

Najbolje je, če se otrok skozi malo glasbeno šolo, pripravnico, igro, spozna z inštrumentom čim preje (starost 5–6 let). Tako se s klavirjem seznani na prijeten in predvsem tak način, da postane njegov dober prijatelj. 

V kolikor opazite, da ima otrok veliko željo po igranju klavirja, nikar ne odlašajte. Zelo priporočljivo je, da se otrok prične učiti klavirja pred osmim letom. To seveda velja za otroke, vpisane na klasični program, ki se izvaja po učnem načrtu. Za ljubiteljske programe ni starostne omejitve. Priporočljiva starost je 6–8 let, seveda pa je to odvisno od vsakega posameznika, njegove razvitosti in koncentracije. 

Klavir sicer spada med glasbila s tipkami in je med najpopularnejšimi inštrumenti. Uporablja se kot solističen inštrument – zanj je bilo v zlati dobi romantike napisanih ogromno čudovitih glasbenih del. Velikokrat pa se v kombinaciji z drugimi inštrumenti pojavlja tudi kot spremljevalni inštrument. Je inštrument, katerega vsaj malo zmore igrati vsak profesionalni glasbenik. Igranje klavirja je izredno zabavno, saj prve skladbe za klavir že zelo hitro pravilno zazvenijo. S tem pa naše navdušenje in ljubezen do inštrumenta le še rasteta. 

Klavir in pianino poučujeta akademski glasbenici in profesorici Alma Oražem in Mirjam Orel.