Petje, vokalna tehnika

UČENJE PETJA, VOKALNA TEHNIKA

UVOD

v petju – t.i.solo petje, popularno petje, jazz petje je različno zasnovano in primerno za ljubitelje petja vseh starosti, vse od otrokovega 8. leta dalje. Pouk poteka individualno, običajno eno do dve pedagoški uri na teden. Najmlajši začetniki se morajo predvsem naučiti pravilne uporabe glasilk, dihanja in sproščene pevske drže, da ne pride do kasnejših poškodb in deformacij glasilk. Nekoliko drugače so zastavljene ure učenja za bolj izkušene – starejše, ki bi želeli razviti svoj glas in potencial.

Za otroke, mladostnike in odrasle so ure petja v osnovi sestavljene iz dveh delov, s poudarkom na vokalni tehniki ter interpretaciji pesmi. Vokalno tehniko sestavlja dihanje, razvoj razpona glasu, izenačevanja vokalov, povezanega “legato (it.)” petja, vokalne moči, fleksibilnosti, intonaciji in kakovosti tona.

Pevsko učno gradivo za interpretacijo je izbrano individualno za vsakega učenca posebej, s poudarkom na njegovih željah, zanimanju ter seveda prilagojeno pevskim zmožnostim. Prav tako se prilagodi stilu petja, ali gre za klasično solo petje, jazz petje ali petje popularnih glasbenih zvrsti.

 

ALI JE PETJE ZA MENE, KAKO ZAČETI?

Učenje petja je primerno za otroke od 8 let dalje, kjer je poudarek na zdravemu petju, muzikalnosti in spretnosti pri interpretaciji. Za starejše nad 15 let pa priporočamo več tehničnih vaj, saj je glas po mutaciji že dovolj razvit.

POMEMBNOST PRI URI PETJA?

Ure petja lahko preprečijo navade, ki jih je kasneje težko odpraviti. Na primer, otroci in odrasli med poslušanjem pop glasbe radi tudi pojejo. Pri tem pogosto prenapenjajo in obremenjujejo svoj glas v želji, da bi ponovili visoke tone, ki jih slišijo. Želijo imitirati zvoke svojih najljubših zvezdnikov, ki pa po navadi glas trenirajo dolga leta, da pridejo do takega nivoja glasu. Pri otrocih in odraslih tako napenjanje in petje izven njihove pozicije glasu lahko povzroči škodo in tudi bolezni glasilk.

Pevske ure z dobrim učiteljem petja nam pomagajo spoznati naš glas. Naučimo se, kaj deluje in kaj ne, in predvsem, kako stvari popraviti. Ko enkrat dosežemo nadzor nad svojim glasom, bo s tem večja tudi naša samozavest.

ALI JE ZA OTROKA VARNO, DA IMA URE PETJA?

Za otroka je popolnoma varno, če ima ure petja pod nadzorom ustrezno izobraženega učitelja petja. Dober vokalni učitelj bo vašega otroka naučil petja z učenjem pesmi v nivoju njegovega glasu, pri tem pa vnesel znanje pravilnega dihanja in pozicije glasu.

 

Prijavi se >>