KATARINA ZUPAN

VIOLINA

Katarina Zupan je svojo glasbeno pot začela s petimi leti v Glasbeni šoli Žalec, kjer se je poleg klavirja pri prof. Tanji Cehner, učila tudi violine pri prof. Sonji Alatič in krajši čas pri prof. Brini Zupančič. V tistem obdobju je na republiškem tekmovanju mladih violinistov TEMSIG dosegla srebrno priznanje. Poleg glasbene šole je v osnovni šoli hodila tudi v plesno šolo Plesni forum Celje, s katero so imeli različne turneje po celem svetu (Nemčija, Francija, Irska, Indija, Kitajska)

Po končani nižji glasbeni šoli je nadaljevala študij violine na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (KGBL) pri prof. Jerneju Brencetu in nato pri prof. Arminu Sešku. Po maturi na I. gimnaziji v Celju in KGBL se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je junija 2017 z odliko zaključila prvo stopnjo študija violine v razredu prof. Primoža Novška. Letos julija je zaključila magistrski študij violine v razredu prof. Žige Branka. Tekom študija se je učila tudi petja pri mezzosopranistki Ireni Yebuah Tiran.

Večkrat se je udeležila poletnih kursov v Rogaški Slatini in Italiji, kjer se je izobraževala pri priznanem pedagoškem profesorju Zoranu Milenkoviću. Pod njegovim mentorstvom je dosegla tretje mesto na mednarodnem tekmovanju mladih v Salernu pri Neaplju. Leta 2016 je na tekmovanju Svirel v Štanjelu na Krasu s triom Essenciale dosegla srebrno priznanje, marca 2017 pa z istim triom na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu prvo mesto z nazivom lavreat. Lani poleti je bila izbrana za poletno šolo Youth Classics Musikinsel Rheinau v Švici, kjer je svoje znanje dopolnjevala pri profesorju in koncertnemu mojstru Tonhalle orkestra Zürich Andreasu Jankeju. Izobraževala se je tudi pri profesorju Igorju Ozimu, profesorici Wonji Kim, profesorici in koncertni mojstrici v Vienna Chamber Orchestra Vesni Stanković ter pri profesorju in violinistu Janezu Podlesku. Lani maja se je izkazala kot solistka s Celjskim godalnim orkestrom pod taktirko Nenada Firšta. 

Igrala je v različnih komornih zasedbah, vse od duetov do godalnega kvinteta. V duetu s flavtistko Ano Votoupal je vsako leto igrala na Ljubljana Festivalu na Ljubljanici. Igrala je tudi v različnih mjuziklih kot sta Moje pesmi, moje sanje in Pepelka. Tekom študija je imela več odmevnih recitalov s pianistko Lariso Čanji. Redno sodeluje tudi s triom Muze, mladim pevskim zborom Drouz ter slovensko skladateljico Uršulo Jašovec.

Na naši glasbeni šoli poučuje violino.