Petje, solopetje, vokalna tehnika

Učenje pravilnega petja, solopetje

v petju – t.i. solo petje je različno zasnovano in primerno za ljubitelje petja vseh starosti, vse od otrokovega 8. leta dalje (če kaže velik interes in mentalno zrelost). Najmlajši začetniki se morajo predvsem naučiti pravilne uporabe pevskega aparata (glasilki, dihanja in sproščene pevske drže), da ne pride do kasnejših poškodb in deformacij glasilk. Nekoliko drugače so zastavljene ure učenja za bolj izkušene – starejše, ki bi želeli razviti svoj glas in potencial.

Za otroke, mladostnike in odrasle so ure petja v osnovi sestavljene iz dveh delov, s poudarkom na vokalni tehniki ter interpretaciji pesmi. Vokalno tehniko sestavlja dihanje, razvoj razpona glasu, izenačevanja vokalov, povezanega “legato (it.)” petja, vokalne moči, fleksibilnosti, intonaciji in kakovosti tona.

Pevsko učno gradivo za interpretacijo je izbrano individualno za vsakega učenca posebej, s poudarkom na njegovih željah, zanimanju ter seveda prilagojeno pevskim zmožnostim. Prav tako se prilagodi stilu petja, ali gre za klasično solo petje, jazz petje ali petje popularnih glasbenih zvrsti.

Ure petja lahko preprečijo navade, ki jih je kasneje težko odpraviti. Na primer, otroci in odrasli med poslušanjem pop glasbe radi tudi pojejo. Pri tem pogosto prenapenjajo in obremenjujejo svoj glas v želji, da bi ponovili visoke tone, ki jih slišijo. Želijo imitirati zvoke svojih najljubših zvezdnikov, ki pa po navadi glas trenirajo dolga leta, da pridejo do takega nivoja glasu. Pri otrocih in odraslih tako napenjanje in petje izven njihove pozicije glasu lahko povzroči škodo in tudi bolezni glasilk.

Pevske ure z dobrim učiteljem petja nam pomagajo spoznati naš glas. Naučimo se, kaj deluje in kaj ne, in predvsem, kako stvari popraviti. Ko enkrat dosežemo nadzor nad svojim glasom, bo s tem večja tudi naša samozavest.

ALI JE ZA OTROKA VARNO, DA IMA URE PETJA?

Za otroka je popolnoma varno, če ima ure petja pod nadzorom ustrezno izobraženega učitelja petja. Je pa res, da je za učenje petja potrebna precej večja zrelost otroka oz. učenca. Dober vokalni učitelj bo vašega otroka naučil petja z učenjem pesmi v nivoju njegovega glasu, pri tem pa vnesel znanje pravilnega dihanja in pozicije glasu.

Priporočena starost otroka za učenje pravilnega petja je od 12. leta dalje, za intenzivnejše učenje solopetja od 15. let dalje (za dečke po mutaciji).

Petje (solopetje) poučuje na glasbeni šoli akademski glasbenik in profesor Igor Oražem.