Violina in viola

Učenje violine (viole) zahteva dober posluh in kar nekaj vztrajnosti, predvsem na začetku, kasneje pa nudi neizmerne užitke.

Violina (viola) je inštrument, ki najbolj spominja na človeški glas. Zato ogromno ljudi obožuje njen zvok. Violine in viole so različne velikosti: najmanjše osminke (še manjše so tudi šestnajstinke, ampak jih ima le redko kdo), male četrtinke, nato malo večje polovinke, večje tri četrtinke, ter največje celinke.

 V začetku učenje poteka tako, da igramo le po praznih strunah ter brez loka, nato pa še z lokom da se naučimo nadzorovati ton. Potem postopno dodajamo prste in šele po nekaj prvih mesecih igranja lahko zaigramo osnovne pesmice. V drugem razredu pa smo pripravljeni zaigrati tudi lažje klasične skladbe … Ko pa smo že dobro izučeni lahko brez težav zaigramo tudi težke koncerte, sonate, etude….. Ampak za to je potrebno veliko vaje!  

Violino in violo lahko brez težav vključimo v zabavno in klasično glasbo. Dobrodošla je v vseh sestavih (klavirskem triu, komornih zasedbah, orkestrih in skupinah). Najlepše pa zveni ob spremljavi kakšnega drugega inštrumenta.

Priporočena starost otroka za učenje je od 6. leta dalje.

Violino na naši glasbeni šoli poučuje profesorica Katarina Zupan.